Hoe word je succesvol procesoperator?

  • Gepubliceerd op 15 augustus, 2023

Een baan als succesvolle procesoperator worden, heb je voor een deel in eigen hand. Je bent geïnteresseerd in techniek en je ziet er een uitdaging in om machines te bedienen en daarmee het productieproces van een bedrijf operationeel te krijgen en te houden. Echter, met passie alleen kom je er niet. Je moet ook over een aantal karaktereigenschappen beschikken voor het vak van procesoperator.

Een van de belangrijke eigenschappen van een procesoperator is technisch inzicht. Kennis is daarbij een uitgangspunt, maar je moet ook begrijpen waar je aan werkt. Zo kun je voor oplossingen zorgen, zelfs als deze niet voor de hand liggen. Daarnaast is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en bovendien moet je in teamverband kunnen werken.

Als procesoperator heb je veel verantwoordelijkheid. Zelfstandig aan een machine werken en daarvoor de verantwoordelijkheid nemen, is daarom eveneens een voorwaarde om een goede procesoperator te zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je onder tijdsdruk kunt werken.

Volg de opleiding die aansluit bij je ambities als procesoperator

De functie van procesoperator bestaat uit drie niveaus, namelijk procesoperator A, B en C. Hieraan is ook een opleidingsniveau gekoppeld. Kijk je naar de vacatures voor procesoperator, dan zul je zien dat bij het aanbod deze letters ook vermeld zijn. Zo weet je direct of je opleiding bij de functie aansluit.

Je kunt als schoolverlater met een opleiding tot procesoperator A al aan de slag in de procestechniek. In deze functie heb je nog geen directe, eigen verantwoordelijkheden. Het is een goede basis om ervaring op te doen. Vanuit deze functie kun je bovendien doorgroeien naar een functie met meer complexe werkzaamheden en meer verantwoordelijkheden.

Heb je de ambitie om direct zelfstandig machines te bedienen en heb je bovendien de juiste vooropleiding zoals een gerichte technische opleiding? Dan kun je ervoor kiezen om de opleiding procesoperator B te volgen. Als je deze opleiding succesvol hebt afgerond, kun je solliciteren op vacatures voor procesoperator B.

Volg interne opleidingen via je werkgever

In veel bedrijven zijn er interne opleidingen om een bekwame procesoperator te worden, op elk niveau. Bovendien worden er vaak trainingen aangeboden die gericht zijn op de specifieke processen van het bedrijf waar je werkzaam bent. Deze trainingen helpen je om je werk nog succesvoller uit te voeren.

Sta open voor technische ontwikkelingen

De industriële ontwikkelingen staan niet stil, in welke branche je ook werkzaam bent als procesoperator. Tijdens je werkzaamheden kom je met nieuwe technologieën in aanraking. Er wordt verwacht dat je flexibel met veranderingen om kunt gaan en dat je meegroeit in deze processen. Daaronder vallen bijvoorbeeld de modernisering van en de updates aan de machines waar je mee werkt.

Maar ook maatschappelijke veranderingen, zoals het realiseren van duurzamere processen, zijn daarop van invloed. Als procesoperator sta je open voor deze uitdagingen en denk je mee om de processen hierop aan te passen.

Kies een industrie die je aanspreekt

Als je je op je plaats voelt binnen een bedrijf naar vacatures voor procesoperator heb je plezier in je werk. Kijk daarom in een industrie die je aanspreekt. Je kiest bijvoorbeeld voor de levensmiddelenindustrie of de farmaceutische industrie. In de waterzuiveringsindustrie en bij bedrijven die elektriciteit opwekken, zijn ook procesoperators nodig. Daarnaast is de chemische industrie een grote werkgever.

Iedere branche heeft zijn eigen kenmerken en specifieke processen. Door een industrie te kiezen die je aanspreekt, voel je je verbonden met je werk. En ook dat leidt tot een succesvolle carrière als procesoperator.

Bekijk onze procesoperator vacatures

Ben je enthousiast geworden over het werk als procesoperator of ben je toe aan een nieuwe stap in je huidige carrière? NL-Techniek beschikt over een zeer ruim aanbod openstaande vacatures bij gerenommeerde werkgevers binnen de procesindustrie. Bekijk ons volledige aanbod en ontdek jouw nieuwe werkplek.

Procesoperator vacatures

NL-Techniek voor opdrachtgevers

NL-Techniek brengt vraag, aanbod en kennis bij elkaar. Het lukt maar niet om die goed opgeleide monteur te vinden voor de afdeling werktuigbouw. Of is er door groei een vacature gekomen voor een extra procesoperator in diverse ploegen? Wij weten raad! Door het inzetten van ons uitgebreide netwerk en door gebruik te maken van onze slimme marketingcampagnes werven wij zeer efficiënt de juiste kandidaten voor u!

Lees meer over het aanmelden van een vacature.

Contact opnemen