Het werk als procesoperator in de moderne industrie
- Gepubliceerd op 15 augustus, 2023
Voor het maken van producten gebruiken fabrieken allerlei soorten machines. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf of industrie is het belangrijk om iemand ter plaatse te hebben die continu toezicht houdt op het verloop van het productieproces. Bij kleinere fabrieken is dit niet altijd noodzakelijk, maar bij grote industrieën, waarbij een onderbreking van het productieproces grote gevolgen heeft, is het hebben van een vaste procesoperator cruciaal.
Een procesoperator houdt permanent toezicht op het proces, signaleert storingen en grijpt in als er calamiteiten zijn. Het hoofddoel van de werkzaamheden is om het proces zo goed mogelijk te laten verlopen voor een optimale productie.
In welke industrieën werken procesoperators?
In principe kun je als procesoperator in elke industrie aan de slag. Dat wil zeggen, in iedere fabriek waar het belangrijk is om de processen nauwgezet in de gaten te houden, te controleren en te beheren. Een procesoperator houdt toezicht op de machines in een controlekamer of op de beeldschermen in de fabriekshal. Daarnaast inspecteer je de machines zelf ook.
Iedere industrie werkt met andere machines, systemen en veiligheidseisen. Bij de vacatures voor procesoperator kom je dan ook vaak de volgende industrieën tegen:
- levensmiddelenindustrie
- farmaceutische industrie
- textielindustrie
- chemische industrie
- petrochemische industrie
- papierindustrie
- waterzuivering en elektriciteitscentrales
Specifieke werkzaamheden per industrie
De basiswerkzaamheden van een procesoperator zijn in principe overal gelijk. Toch heeft iedere branche zijn eigen, specifieke invulling als het gaat om de werkzaamheden van een procesoperator. Dit heeft uiteraard te maken met de soort machines waarmee gewerkt wordt.
Maar ook de grondstoffen die verwerkt worden, zijn van invloed op de kennis die je als procesoperator moet hebben. Zeker als het gaat om gevaarlijke chemische stoffen in de chemische industrie of gevoelige stoffen, zoals in de levensmiddelen- en farmaceutische industrie.
Na je opleiding tot procesoperator beschik je over theoretische kennis op het niveau van je opleiding. Nadat je aan het werk bent gegaan als procesoperator leer je hoe de machines in de praktijk werken. Het is dan ook vrij gebruikelijk dat je je baan combineert met een leertraject. Daarbij leer je de fijne kneepjes van de industrie kennen en bovendien leer je de machines en processen van het bedrijf volledig doorgronden.
Wat valt onder de verantwoordelijkheden van een procesoperator?
De opleiding tot procesoperator is verdeeld in diverse niveaus, van procesoperator A tot C. Dit zie je ook terug in de vacatures voor procesoperator. Afhankelijk van je opleiding en werkervaring ga je aan de slag als beginnend procesoperator waarbij je terug kunt vallen op je leidinggevende. Of je hebt meer verantwoordelijkheden en je stuurt zelf een team aan.
De veelzijdigheid van het werk als procesoperator blijkt wel uit de vele taken die je hebt. Denk hierbij aan het beheren en controleren van het productieproces. Dit heeft zowel betrekking op een soepel verloop van de processen, als op de handhaving van de kwaliteit. Het bedienen van de installaties valt hier ook onder, net als het instellen of opstarten van deze installaties. Op het moment dat er technische storingen zijn, is het aan de procesoperator om deze op te lossen. Daarvoor heb je dus technische kennis nodig, net als voor het onderhouden van de machines. Werk je bijvoorbeeld in de levensmiddelenindustrie, dan wordt verwacht dat je de gestelde hygiënische richtlijnen kent en hier het proces ook op controleert.
Een ander moment waarop je technische kennis van pas komt, is als machines aangepast moeten worden of als er metingen verricht moeten worden. Je kent de besturingssystemen zo goed dat je niet alleen weet hoe je de productieprocessen moet bewaken. Je kunt ook overzichtelijke rapportages opmaken en daarbij bijvoorbeeld verbeterpunten voorstellen.
Moderne technologieën in het productieproces
In de moderne industrie staat kostenbeheersing en het terugdringen van verspilling hoog op de agenda. Als procesoperator speel je daarin een belangrijke rol. Je kunt bijvoorbeeld machines steeds beter op elkaar afstellen, met gebruikmaking van nieuwe technologieën, om de verschillende deelprocessen beter op elkaar aan te laten sluiten.
Hierdoor kan de productie beter afgestemd worden op de verkoop en horen hoge voorraadkosten tot het verleden. Ook kun je goed aangeven waar de verbeterpunten in het productieproces liggen, waardoor storingen bijvoorbeeld voorkomen kunnen worden.
Door hierbij gebruik te maken van de beschikbare technologie in de moderne industrie geef je aan je baan als procesoperator een waardevolle invulling.
Bekijk onze procesoperator vacatures
Ben je enthousiast geworden over het werk als procesoperator of ben je toe aan een nieuwe stap in je huidige carrière? NL-Techniek beschikt over een zeer ruim aanbod openstaande vacatures bij gerenommeerde werkgevers binnen de procesindustrie. Bekijk ons volledige aanbod en ontdek jouw nieuwe werkplek.