De rol van technologie in de procesindustrie

  • Gepubliceerd op 15 augustus, 2023

In iedere industrie heb je te maken met een bepaald proces. Dit is het productieproces, waar machines een bepaald halffabricaat of een eindproduct maken. Deze machines zijn een belangrijk, zo niet essentieel onderdeel van het hele proces. De fabrieken die gebruikmaken van machines en installaties om producten te maken, zijn onderdeel van de procesindustrie. Vrijwel alles wat wij in ons dagelijks leven gebruiken, is in deze industrie gemaakt, van meubels tot de kleding die je draagt.

Om te zorgen dat de machines in de fabrieken feilloos werken, maken de bedrijven gebruik van procestechnologie. Dit is een verzamelnaam voor het economische en technische proces dat op grondstoffen wordt toegepast om tot het gewenste eindproduct te komen. Deze technologie wordt gemonitord door middel van computergestuurde systemen, waarmee de processen gemeten en geregeld kunnen worden.

Wat doet een procesoperator?

Het hedendaagse productieproces is vrijwel helemaal computergestuurd. De machines vervaardigen de producten tot het gewenste eindproduct. Zonder deze machines is er dus geen productie. Daarom is het belangrijk dat deze machines en de bijbehorende installaties goed functioneren. Op het moment dat er een storing ontstaat, dient deze zo snel mogelijk verholpen te worden. Als er reparaties of onderhoud uitgevoerd moeten worden, is het eveneens van belang dat dit zo snel mogelijk gebeurt. De productie moet het liefst onverstoord doorgaan of in ieder geval zo snel mogelijk hervat worden. Daarbij moet de veiligheid tevens in het oog gehouden worden.

Als proces operator heb je een belangrijke rol in dit proces. Het opstarten van de technische installaties valt onder je takenpakket, net als het afsluiten. Je bewaakt via de beeldschermen of de processen naar behoren verlopen. En je signaleert waar het probleem zit als dat niet het geval is.

Daarnaast zorg je voor onderhoud en reparatie en je denkt mee over hoe je de processen kunt optimaliseren. Afhankelijk van de soort vacatures procesoperator waar je op solliciteert, heb je lichte tot zwaardere verantwoordelijkheden.

Het belang van technisch inzicht voor een procesoperator

Wil je werken als procesoperator, dan heb je een behoorlijk technisch inzicht nodig. Je werkt concreet aan oplossingen. Daarbij moet je dus ook inzicht hebben in de geautomatiseerde systemen die deze machines en installaties aansturen.

Een deel van deze kennis doe je op tijdens je opleiding tot procesoperator. Het is daarbij wel belangrijk dat je affiniteit met techniek hebt en de processen kunt doorgronden. Om ervoor te zorgen dat je de processen binnen het bedrijf waar je werkt volledig onder de knie hebt, krijg je vaak intern een opleiding. Deze praktijktraining kan al tijdens je opleiding plaatsvinden. Maar het is ook gebruikelijk dat je, nadat je hebt gesolliciteerd op een van de vacatures procesoperator en aangenomen bent, een interne training krijgt.

Een goed voorbeeld daarvan is de chemische industrie. Je leert hoe je veilig met chemicaliën om moet gaan en hoe de specifieke machines en apparaten werken. Hierdoor is het eenvoudiger om gericht je werk te doen, zoals bijvoorbeeld het testen van de processen.

De invloed van technische ontwikkelingen op het werk van de procesoperator

Binnen een fabriek staat het beheersen van de kosten vaak voorop. Er moet veilig geproduceerd worden, maar tevens efficiënt en goedkoop. Nieuwe technologische ontwikkelingen maken dit mogelijk en daarbij kunnen bijvoorbeeld bepaalde productieprocessen worden toegepast die voorheen niet uitgevoerd konden worden.

Als proces operator moet je met deze ontwikkelingen meegroeien. Er komen steeds meer geavanceerde bedieningspanelen die technisch ingewikkelder worden. Datzelfde geldt voor de daaraan gekoppelde geautomatiseerde besturingssystemen. Het bedienen van de machines of het onderhouden en repareren vraagt dus ook steeds meer vakkennis van jou als proces operator. Aan de andere kant ondersteunt de technische vooruitgang je werk. De methodes om data te analyseren worden steeds geavanceerder. Dit geeft de procesoperator de gelegenheid om analyses te maken die steeds nauwkeuriger worden.

De kans bestaat dat een deel van de werkzaamheden die nu nog handmatig door een proces operator uitgevoerd worden in de toekomst opgenomen worden in het geautomatiseerde proces. Zoals bijvoorbeeld het signaleren van storingen. Toch blijft de aanwezigheid van een proces operator op de werkvloer noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het controleren van de opslag en de verwerking van gevaarlijke stoffen of het oplossen van calamiteiten aan de machines.

Ontdek onze vacatures voor procesoperators

Ben je geïnspireerd geraakt door het vak van procesoperator of ben je klaar voor een volgende stap in je carrière? Bij NL-Techniek hebben we een breed scala aan openstaande vacatures bij gerenommeerde werkgevers in de procesindustrie. Neem een kijkje in ons uitgebreide aanbod en vind jouw nieuwe werkbestemming.

Procesoperator vacatures

NL-Techniek voor opdrachtgevers

NL-Techniek brengt vraag, aanbod en kennis bij elkaar. Het lukt maar niet om die goed opgeleide monteur te vinden voor de afdeling werktuigbouw. Of is er door groei een vacature gekomen voor een extra procesoperator in diverse ploegen? Wij weten raad! Door het inzetten van ons uitgebreide netwerk en door gebruik te maken van onze slimme marketingcampagnes werven wij zeer efficiënt de juiste kandidaten voor u!

Lees meer over het aanmelden van een vacature.

Contact opnemen