Carrièreperspectieven voor procesoperators

  • Gepubliceerd op 15 augustus, 2023

Bij een goed verloop van een productieproces komt veel kijken, zeker bij bedrijven met een groot machinepark. Een procesoperator heeft de verantwoordelijkheid om de processen die daarbij horen in goede banen te leiden. Als procesoperator controleer je of de machines naar behoren functioneren, zowel qua snelheid als op het gebied van kwaliteit.

Op het moment dat er calamiteiten zijn, stel je de machines zelf bij of je geeft iemand uit je team de opdracht om dat te doen. Ook reparaties en onderhoud voer je als procesoperator uit, alles met het doel het productieproces te herstellen en zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Met welke opleiding word je procesoperator?

Ben je op zoek naar vacatures voor procesoperator, dan zul je zien dat er vaak gesproken wordt over een proces operator A, B of C. Deze letters staan voor het opleidingsniveau en ze geven ook de zwaarte van de functie aan. Een opleiding tot procesoperator A volg je als je een vmbo- of mavodiploma hebt.

De opleiding duurt twee jaar. In de functie van procesoperator A ben je verantwoordelijk voor een goed lopend productieproces en los je problemen op. Hierbij kun je rekenen op de ondersteuning van je leidinggevende.

Je kunt in je functie doorgroeien als je, na het afronden van de opleiding voor operator A, verder leert voor procesoperator B. Het niveau van je werkzaamheden wordt daarmee hoger en je kunt je werk ook zelfstandiger uitvoeren. Daarnaast geef je zelf instructies aan andere operators binnen het team.

Wil je je verder verdiepen in het vak als procesoperator, dan volg je de opleiding tot procesoperator C. Dit is een middenkaderfunctie, waarbij je leidinggeeft aan andere operators. Als procesoperator C houd je toezicht op het ingewikkelde productieproces en daarbij heb je bevoegdheden en verantwoordelijkheden. Dat kan gaan om het verbeteren van het productieproces of de veiligheid op de werkvloer en je stuurt je team aan.

De opleidingen volgen elkaar op. Zo heb je vanuit de opleiding tot procesoperator A doorgroeimogelijkheden naar een functie met meer verantwoordelijkheid en meer complexe werkzaamheden. Je kunt deze opleiding op eigen initiatief buiten werktijd volgen. Sommige werkgevers bieden je de mogelijkheid om deze opleiding intern te volgen.

Wat zijn de carrièremogelijkheden van een procesoperator?

Als procesoperator heb je veel carrièreperspectieven. Zeker als je na het afronden van je opleiding procesoperator A of B enige jaren werkervaring hebt opgedaan. Vanuit deze functies kun je doorgroeien en aan het werk gaan als procesoperator C. Maar het is ook mogelijk om als monteur te gaan werken. In deze functie los je eveneens storingen aan machines op. Maar je installeert deze ook en je zorgt ervoor dat ze operationeel zijn.

Een andere mogelijkheid is de functie van ploegleider. In dat geval heb je niet alleen de leiding over een heel team. Je onderhoudt ook de contacten met de andere afdelingen binnen het bedrijf, zoals de verkoopafdeling, voor een soepel verloop van het hele bedrijfsproces.

Wat verdient een procesoperator?

Kies je voor een baan als procesoperator, dan heb je niet alleen doorgroeimogelijkheden in je werkzaamheden. De ontwikkeling van je salaris is daaraan gekoppeld. Een procesoperator A verdient tot € 3.000,- per maand. Maak je promotie tot procesoperator B, dan kom je maximaal uit op € 3.500,- bruto per maand. Een procesoperator C heeft een bruto maandsalaris tot € 4.500,-.

Vrijwel alle procesoperators werken in ploegendienst, dus bij de genoemde bedragen kan de ploegentoeslag nog opgeteld worden. Uiteraard kunnen de salarissen verschillen per werkgever en per branche waar je werkzaam bent.

Bekijk onze procesoperator vacatures

Ben je enthousiast geworden over het werk als procesoperator of ben je toe aan een nieuwe stap in je huidige carrière? NL-Techniek beschikt over een zeer ruim aanbod openstaande vacatures bij gerenommeerde werkgevers binnen de procesindustrie. Bekijk ons volledige aanbod en ontdek jouw nieuwe werkplek.

Procesoperator vacatures

NL-Techniek voor opdrachtgevers

NL-Techniek brengt vraag, aanbod en kennis bij elkaar. Het lukt maar niet om die goed opgeleide monteur te vinden voor de afdeling werktuigbouw. Of is er door groei een vacature gekomen voor een extra procesoperator in diverse ploegen? Wij weten raad! Door het inzetten van ons uitgebreide netwerk en door gebruik te maken van onze slimme marketingcampagnes werven wij zeer efficiënt de juiste kandidaten voor u!

Lees meer over het aanmelden van een vacature.

Contact opnemen